waterzooi is een typisch gents gerecht
vroeger bereid met vis, tegenwoordig meer met kip. ik heb hier een variant op gemaakt met een eendenbout.
tot halverwege het recept is het erg gemakkelijk dat je dit een dag op voorhand maakt
werkwijze:
- bak de bouten aan in een ruime stoofpot
- voeg de grof gesneden ui en knoflook toe en stoof dit verder aan
- voeg de fond, tijm en laurier toe
laat dit 1 uur zachtjes pruttelen - zeef de bouillon en hou de bouten apart, de ui en knoflook mogen weg
- schil de aardappelen en kook deze gaar in gezouten water, zet daarna even apart
- snij alle groenten in fijne reepjes
- kook deze groenten beetgaar in de bouillon en verfris ze onmiddelijk met koud water
- zo behouden ze mooi hun kleur en stevigheid
– tot hier kan je het de dag op voorhand maken –
- nu is de bouillon afgekoeld en kan je het vet verwijderen
- verwijder ook het vet van de eendenbouten
- warm de eendenbouten terug op in de bouillon, laat dit nog een half uurtje koken
- breng de bouillon op smaak met peper en zout
- voeg de groenten julienne en de aardappelen toe
- als de bouillon terug kookt zet je het vuur uit
- meng de room en het eigeel
- giet dit mengsel bij de waterzooi en roer het er zachtjes doorheen (mag niet meer koken nu)
recept voor 2 personen:
Ingrediënten:
2 eendenbouten (makro)
2 wortel
1/2 prei
1/4 knolselder
1/2 courget
1/2 pastinaak
1 ui
1 teentje knoflook
100 ml room
1 eigeel
400 ml gevogeltefond (lacroix)
tijm / laurier
300 gr aardappelen (krieltjes)
je leest het, quaack gaat voor bewust en gezond. dat proef je. shop dus met een goed gevoel rond in onze webwinkel. kies met plezier en eet smakelijk!